Kniha Hořím, Simona Bagarová

Loni v září vyšla kniha HOŘÍM. Je to kniha rozhovorů Simony Bagarové s těmi nejlepšími pečovateli a pečovatelkami, jaké kdy poznala.

„Paní Sýkorová vždycky ráda pila z tohohle hrnečku,“ říká František, pečovatel v domově seniorů, a ukazuje mi hrnek, do kterého mám ležící a téměř pořád spící klientce s pokročilou demencí uvařit ranní čaj. Klientce, která už neví, jak se jmenuje, co je za den, kde je, ani to, že měla svůj oblíbený hrnek s růžemi. Dost možná je jí úplně jedno, jestli právě do něj dostane svůj čaj. A přitom je to jedna z nejdůležitějších věcí. Je to právě hrnek s růžemi, který rozhoduje o tom, jestli jste ještě pořád paní Sýkorovou nebo už jen klientkou na pokoji 304. Jestli žijete nebo přežíváte. Když máte štěstí, máte okolo sebe pečovatele, který tohle ví. Pečovatele, který ví, kolik kostek cukru chcete do kafe, jaký máte oblíbený hrnek a jak velkou vrstvu másla máte rádi na chleba. Když máte štěstí, máte okolo sebe někoho jako je Dana, Saša, Jana, František nebo Dominik.

Dana, Saša, Jana, František a Dominik jsou ti nejlepší pečovatelé (nejen) o seniory, které jsem zatím, díky své práci, poznala. Pracují v domovech seniorů, hospicích, nemocnicích nebo se o někoho blízkého starají doma. Jsou to lidé, kteří vnímají pečovatelskou profesi jako dar a lidskost a empatii jako její podstatu.

Kniha HOŘÍM je kniha o obyčejných zázracích a hlubokých poznáních z každodenního kontaktu s pacienty a klienty. Kniha plná příběhů, které dojímají i příběhů, u kterých se usmíváte.

Více o knize ZDE.

Foto: Jana Bergerová