Projekt Jiskříme, organizace Mila

Osm diskuzí u kulatých stolů, téměř osmdesát diskutujících, kterých se týká péče nejen o seniory, jedna konference, jeden výzkum mapující situaci lidí pracujících v přímé péči o seniory a šest konkrétních doporučení pro zlepšení jejich pracovních podmínek. To všechno se u nás odehrálo během posledních šesti měsíců v rámci projektu Jiskříme.

Jak zlepšit podmínky pro výkon pečovatelské profese? Na základě diskuzí i výzkumu jsme dali dohromady 6 bodů, které k lepším podmínkám povedou. Co je tedy potřeba udělat? ✨

1️⃣ Seznámit veřejnost s profesí pečovatele. Zdůraznit její význam pro společnost a zvýšit její prestiž.

2️⃣ Zajistit adekvátní finanční ohodnocení pečovatelů alespoň na úrovni průměrné mzdy.

3️⃣ Zajistit co největší spektrum zájemců o práci. Například zrušit podmínku čistého trestního rejstříku pro výkon profese.

4️⃣Nastavit dotační systém domovů tak, aby kromě péče o klienty zohledňoval i nutnost péče o zaměstnance a vzdělávání středního managementu.

5️⃣ Zavést celoživotní vzdělávání pečovatelů s možností individuálního nastavení a kariérního růstu.

6️⃣ Stanovit prodlouženou dovolenou na zotavení pečovatelů nebo jiné formy pracovních benefitů, které jim budou kompenzovat náročnost profese.

V MILE jsme se rozhodli začít s dvěma z těchto bodů. Vybrali jsme si ty, ve kterých se cítíme nejsilnější. Chceme:

  • Seznámit veřejnost s profesí pečovatele. Zdůraznit její význam pro společnost a zvýšit její prestiž.
  • Zavést celoživotní vzdělávání pečovatelů s možností individuálního nastavení a kariérního růstu.

Seznamování veřejnosti s profesí pečovatele se věnujeme dlouhodobě. Výjimečnost těch, kteří pečují, jsme ukázali jak v knize Hořím o pěti úžasných pečujících, tak v její audioverzi, kde téma pomohli zviditelnit známí herci a herečky, kteří jejich příběhy načetli. Na podzim 2022 jsme ve spolupráci s Českým rozhlasem vydali podcast, kde můžou posluchači pečující poznat z nového úhlu. Navíc jsme pro vysílání připravili pětidílný manuál praktických rad, jak pečovat doma a nevyhořet. Jednotlivé díly podcastu zveřejňujeme na našem webu a chystáme další podpůrné aktivity.

Aktivně se začínáme zabývat tématem vzdělávání, které je aktuálně nastaveno na povinnost pečujících, absolvovat 24 hodin vzdělávání ročně. Připravujeme konkrétní doporučení, která vzdělávání pečujících zatraktivní a budeme hledat cesty, jak lze vzdělávání pojmout třeba jako pracovní benefit nebo způsob, který může podpořit motivaci pečujících k práci.

Kromě toho pokračujeme v naší přímé podpoře konkrétních domovů pro seniory a sbíráme tak praktické zkušenosti i data a fakta, která nám pomáhají s prosazováním systémových kroků.

Rádi bychom vytvořili skupinu lidí, kteří souzní s naším nastavením i způsobem práce, a přizvali je k postupnému naplňování zmíněných šesti doporučení.

V říjnu 2023 budeme pořádat konferenci Jiskříme znovu a představíme na ní, co se nám za rok práce podařilo posunout.

Jestli vás zajímá, co děláme, odebírejte náš newsletter a sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu.

Foto: Canva